Molenaars verleggen hun grenzen
Niet dat ze nu alle molens in Nederland bezocht hebben maar een bezoekje op z’n tijd bij onze Oosterburen zou toch ook wel eens interessant kunnen zijn.
Dat bedacht Klaas Toxopeus -nog voor hij naar Noord-Brabant zou emigreren- toen hij de recente meerdaagse excursie voor de molenaars van de Molenstichting SWF plande. Het werd het Duitse Rheinland en Frank van Onna was er bij en schreef een verslag. Een uitgebreide fotoreportage van Frank en Mats Faber is te vinden op de beeldbank.
Molenaarsweekend naar Rheinland e.o.
Vrijdagmiddag 4 oktober 2013 vertrekken een 12-tal enthousiastelingen vanaf de Rolpeal te Workum voor een molenaarsweekend in het Duitse Rheinland en omstreken. Tijdens dit weekend, georganiseerd door vertrekkend molenaar Klaas Toxopeus, zullen vanuit Kempen een aantal molens en een molensteenmakerij worden bezocht.
Na ons vertrek vanuit Workum zetten wij koers naar Zeddam. Aldaar zullen wij onze eerste stop hebben en bezoeken wij de Grafelijke korenmolen ter plaatse. Aangekomen in Zeddam sluit ook onze organisator zich bij het gezelschap aan en onder zijn bezielende leiding vangt het molenweekend nu echt aan.
Bij de molen worden we opgevangen door een gids die ons vertelt over de geschiedenis van deze zeer imposante belt- torenmolen. Vervolgens kan een ieder op eigen gelegenheid de molen bekijken. Vanuit Zeddam rijden wij door naar Kempen alwaar wij twee nachten zullen verblijven in het plaatselijke sporthotel. Vrijdagavond hebben wij met elkaar een gezellig samenzijn en genieten van een prima diner.
Zaterdagochtend na het ontbijt gaan de met de molenaars meegereisde vrouwen aanvangen met een alternatief programma. Zij zullen beginnen met een bezoek aan de Magic Moutain en vervolgens via een winkelcentrum naar Kempen komen voor de hereniging met de mannen.
De mannen starten het zaterdagprogramma bij de Kastenbockwindmühle Tönisberg een open standaardmolen. Bij aankomst staat de gids van de molen ons te woord. Wat direct in het oog springt zijn de twee naast elkaar gesitueerde koppelmaalstenen, een bijzonderheid op een standaardmolen. Daar de molen niet maalvaardig blijkt te zijn zullen wij deze stenen helaas niet aan het werk zien.
Na deze eerste molen vervolgen wij onze weg en komen aan bij de watermolen Bongartzmühle te Viersen. Het terrein met watermolen en klein museum is een privé bezit en wordt gerund door een enthousiaste en met twee rechter handen uitgeruste eigenaar. Het museum is prachtig met enkele fraai gerestaureerde molengerelateerde attributen maar helaas is de watermolen niet meer operationeel. Echter de Kaffee mit Kuchen die wij nuttigen bij het openhaardvuur in de huiskamer van de eigenaar vergoedt veel.
Vanuit Viersen rijden wij naar Wegberg. Daar bezoeken wij de Schroffmühle, een watermolen. Naar later blijkt zal dit een van de hoogtepunten van de dag zijn. Deze watermolen kan dienst doen als zowel korenmolen als oliemolen, daarbij is deze in privébezit zijnde molen nog immer volledig operationeel. Het operationele deel wordt tot in detail gedemonstreerd door onze gids die zich echter geen molenaar noemt!
Vervolgens passeren wij de grens en op vaderlandse bodem bezoeken wij de Grauwe Beer, korenmolen gelegen in Beesel op de uiterwaarden aan de Maas. Deze van origine uit Zaandam komende zaagmolen doet nu dienst als korenmolen. Nadat molenaar Joep Derckx ons heeft verteld over de molen is er voldoende gelegenheid om de molen zelfstandig te bekijken. Nadat wij de molen hebben bekeken reizen wij terug naar Kempen waar wij ons aansluiten bij de dames en onze ervaringen van de dag met elkaar delen. ’s Avonds genieten wij met elkaar van een diner en aansluitend maken wij gebruik van de faciliteiten die een sporthotel zoal kan bieden, een discotheek en spijkerslaan.
Zondagochtend na het ontbijt reizen wij af naar de laatste molen, maar zeker niet de minste molen op Duitse grond de Steprather Mühle te Geldern-Walbeck. Deze oudste korenmolen van Duitsland van ongeveer 500 jaar oud verkeert nog in een goede staat en is immer nog maalvaardig. Ter plaatse worden wij rondgeleid door de op leeftijd zijnde molenaar. Deze neemt ons mee tot de eerste zolder en laat ons de overige zolders zelfstandig bekijken.
Via een aantal binnenwegen langs mooie dorpen en een oversteek met de pont over de Maas ter hoogte van Cuijk voert Klaas ons van Geldern-Walbeck naar Wanroij. Daar is een afspraak gemaakt om de Hamse Molen te bezoeken. Bij aankomst worden wij opgevangen door Jan Selten, molenaar van deze gesloten standaardmolen. Onder het genot van koffie worden wij geïnformeerd over de korenmolen welke is uitgerust met twee koppelmaalstenen. Hierna is er gelegenheid om de molen de bekijken.
Vanuit Wanroij rijden wij verder naar onze laatste bestemming te weten Molensteenmakerij Titulaer te Plasmolen. Een uniek bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het fabriceren, installeren en onderhouden van molenstenen. Door eigenaar Hans Titulaer worden wij in de werkplaats bekend gemaakt met het proces met als eindproduct een molensteen.
Vanuit Plasmolen keren wij huiswaarts, echter niet nadat wij Klaas hebben bedankt voor de organisatie van een zeer geslaagd weekend met een enorme verscheidenheid aan molens en als sluitstuk een molensteenmakerij.
Frank van Onna.
<< Terug
|