Nog een excursie..
De vrijwillige molenaars van Molenstichting Súdwest-Fryslân trekken er nogal eens op uit om elders molens te bezichtigen en ervaringen uit te wisselen met andere molenaars. Dit keer ging de reis naar de Kagerplassen. Frank van Onna doet verslag en maakte een groot aantal foto’s, te vinden op de beeldbank.
Zondag 21 april is een delegatie van de Molenstichting Súdwest- Fryslân bestaande uit Jan, Jaap, Piet & Tineke, Henk & Marijke, Anne en Frank afgereisd naar de Kagerplassen. Op uitnodiging van Kees de Haas molenaar ter plaatse zullen wij aldaar een aantal molens bezoeken.
Reeds om 10 uur melden wij ons te Rijpwetering van waar wij met een boot zullen vertrekken. Zodra de trossen los zijn zetten wij koers naar de Kagermolen. Via de Koppoel verlaten wij Rijpwetering en passeren de twee 12 kante stenen Lijkermolens en de Waterloosmolen waarna we de Kagermolen bereiken. Bij de molen aangekomen worden wij opgewacht door Jan Verhaar,vrijwillig molenaar op deze uit de 17 eeuw stammende molen. Onder het genot van de gereed staande koffie vertelt Jan over de restauratie van de molen. Vervolgens is er volop gelegenheid om de wipmolen welke is uitgerust met fokwieken te bekijken. De molen welke is voorzien van een houten vijzel as met stalen schoepen bemaalt de Kagerpolder.
De tweede molen welke we tijdens onze tocht bezoeken is de Zwanburgermolen. De molen uit 1805 is een ronde stenen poldermolen welke met behulp van een scheprad de Zwanburgerpolder bemaalt.
Bij aankomst heeft de molenaar reeds vier volle zeilen voorgelegd. Het kruien van deze buitenkruier met rollen kruiwerk laat hij aan de meegereisde toekomstig molenaars over. Nadat deze de molen op de wind hebben gezet kan de vang worden gelicht.
Tijdens de tocht van de Zwanburgermolen naar de derde molen, De Nieuwe Hofmolen, trakteert Tineke ons op accordeon muziek welke ook door de overige op het water aanwezige toeristen wordt gewaardeerd. Bij de molen aangekomen worden wij ontvangen door molenaar Hans Roest. Tijdens de koffie worden wij door Hans geïnformeerd over de aanstaande restauratie van de wipmolen uit 1859.
Voor de vierde molen zetten we koers naar de Lakerpolder alwaar de Laakmolen staat. De molen is reeds door collega’s van Kees de Haas voorzien van vier volle zeilen en staat bij onze aankomst te malen. De Laakmolen is een ronde stenen binnenkruier bouwjaar 1821 met een oud Hollands wieksysteem. Voor het bemalen van de 25ha. grootte polder is de molen voorzien van een scheprad. Nadat Kees ons de molen heeft laten zien rollen we met elkaar de zeilen op en vertrekken naar de volgende molen.
Via het Norremeer komen we aan bij molen de Kok. Net als de vorige molen is ook dit een ronde stenen grondzeiler. Deze poldermolen uit 1809 bemaalt de Kogjespolder en is hiervoor uitgerust met een scheprad. Na het bezichtigen van de molen rollen we ook hier met elkaar de zeilen op en verlaten we de Kogjespolder en zetten koers naar de Buurterpolder.
Onderweg naar de laatste molen welke wij vandaag zullen bezoeken, passeren we de Faljerilmolen gelegen op het gelijknamige eiland. De molen welke vanwege zijn windvaan en waaierpomp sterke gelijkenis vertoond met een weidemolen staat echter te boek als een wipstaartmolen. Na het passeren van deze molen bereiken we via de Balgerij de Buurtermolen. Molenaar Hugo Witteman ontvangt ons op de reeds draaiende wipmolen. Op het moment van ons bezoek is de uit de 18 eeuw stammende molen in verband met werkzaamheden aan de vijzel helaas niet maalvaardig. Nadat Hugo zijn verhaal over de Buurtermolen aan ons heeft verteld is er gelegenheid om de molen te bezichtigen.
Na het verlaten van de Buurtermolen varen we terug naar Rijpwetering vanwaar wij s’morgens zijn vertrokken. Nadat we zijn afgemeerd bedanken we de schipper en Kees de Haas voor een prachtige dag op de Kagerplassen en keren via de Chinees huiswaarts.
<< Terug
|