Op excursie
Net vóór de drempel van het nieuwe jaar is een klein gezelschap van enthousiaste molenaars op molenexcursie naar de Vechtstreek geweest. Frank van Onna was er bij en doet verslag.
Naar de Vechtstreek
Zaterdag 29 december reizen Jaap, Allard, Henk en Frank af richting de Vecht streek alwaar wij een aantal molens zullen bezoeken, verslaggever ter plaatse Frank van Onna.
De eerste molen welke wij tijdens onze rondrit aandoen is de Oukoper Molen, gelegen aan de A2 Amsterdam Utrecht. Bij aankomst worden wij hartelijk ontvangen door de molenaars Piet Schiereck en Annet Brandes.
Onder het genot van koffie met versnapering vertelt Piet over de geschiedenis van de uit het jaar 1644 daterende wipmolen met scheprad en zijn strijd tegen het plaatsen van een fijn stofscherm. De molen is in het verleden ontworpen voor het bemalen van de Oukoper polder, een polder van ruim 570 ha. De wipmolen is hiervoor uitgerust met een scheprad met een diameter van 6 meter en 50 cm breed. De ondertoren is tot 1920 bewoond geweest door de toenmalige molenaar met zijn gezin. Na de rondleiding door de twee molenaars nemen we afscheid en zetten we koers naar Vreeland.
In Vreeland bezoeken wij Molen de Ruiter gelegen aan de Vecht. Deze molen is een achtkant stellingmolen welke dienst doet als korenmolen. Wij worden ontvangen door Nico Perdijk al meer dan 30 jaar vrijwillig molenaar op Molen de Ruiter. De molen welke wij bezoeken blijkt niet de originele molen te zijn aldus Nico. Deze is tijdens een brand, veroorzaakt door een oververhitte vang, verloren gegaan. De huidige molen was voorheen een binnenkruier poldermolen met een rollen kruiwerk en is te Vreeland omgebouwd tot korenmolen met een Oudhollands - van Bussel wieksysteem met remkleppen. Nadat de molenaar ons heeft rond geleid door de molen vervolgen wij onze weg naar Molen de Hoop.
In Loenen aan de Vecht aangekomen bij Molen de Hoop draait deze voor de prins. Evenals de vorige molen blijkt ook deze molen niet de originele meer te zijn. Na een brand is de achtkant korenmolen in 1901 herbouwd als een ronde stenen stellingmolen met Engels kruiwerk. De functie van de molen is onveranderd gebleven. Door de molenaar worden we rondgeleid door de molen uitgerust met twee koppels maalstenen. Na de rondleiding gaan wij op weg naar de laatste molen welke wij vandaag zullen bezoeken, de Westveense molen.
De Westveense molen gelegen te Woerdense Verlaat is een wipmolen
met scheprad en staat op het moment van onze aankomst te malen. We worden ontvangen door Maarten van Scheppingen welke vrijwillig molenaar is op deze uit 1676 stammende wipmolen. Maarten neemt ons mee naar het bovenhuis waar we de molen aan het werk kunnen zien. Vervolgens bekijken we de ondertoren, waarna we onder het genot van koffie door Maarten nader worden geïnformeerd over de Westveense molen. De molen met fokwieken bemaalt een polder van ca 145 ha. De opbrengst van de molen bij 80 enden is ongeveer 20.000 liter/minuut. Nadat we Maarten hebben bedankt aanvaarden we, na een geslaagde dag en voorzien van veel informatie, de terugreis.
<< Terug
|