Onze molens en de hoge waterstand in Fryslân
Men zou denken dat de poldermolens van de Molenstichting Nijefurd een niet weg te cijferen aandeel in het verlagen van de hoge waterstand in Fryslân van de afgelopen dagen hebben gehad maar dat is niet zo! Klaas Toxopeus, vrijwillig molenaar bij de Molenstichting legt uit waarom.
"Onze" polders zijn redelijk droog gebleven en het peil van de boezem was hoog maar niet extreem hoog. Door de heersende West-Noordwesten winden is het boezemwater naar het oosten gewaaid. Bovendien hebben het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal in Stavoren heel veel water op het IJsselmeer uitgeslagen. Het IJsselmeerpeil was hoog maar niet extreem.
De problemen in het oosten van de provincie ontstonden doordat het Lauwersmeer extreem hoog kwam te staan (tot 1,2 meter boven het streefpeil). Normaal wordt hier bij eb heel veel water op de Waddenzee gespuid. Door de W-NW winden was dit onmogelijk, het peil op het wad was dagen lang, zelfs met eb, veel te hoog. Zie hiervoor www.noorderzijlvest en ga naar waterstanden Lauwersoog. Hier staat een leuke grafiek waarin je kunt zien hoeveel effect dit heeft gehad maar ook hoe snel spuien bij Lauwersoog het waterpeil verandert. Hierdoor kon geen water uit de Friese boezem het Lauwersmeer in. Een andere oostelijke waterafvoermogelijkheid zijn de sluizen bij Gaarkeuken in het Prinses Margrietkanaal. Door de hoge waterstanden in Groningen was ook hier lang geen afvoer mogelijk.
Dus de zeldzame combinatie van veel regen in december en begin januari met een langdurige West-Noordwesten wind is ongunstig voor het waterpeilbeheer in Friesland en de geografische ligging van onze molens bepaalt in zo’n geval dat deze vrijwel geen bijdrage aan de oplossing van de problemen in het oostelijke deel van de provincie kunnen leveren.
<< Terug
|