Restauratie poldermolen De Snip aanstaande
Ruim 40 jaar geleden verkeerde De Snip in een zorgelijke toestand. De molen is in die tijd gered door het oprichten van de Molenstichting Workum, de hedendaagse Molenstichting Súdwest-Fryslân. Nu na ruim 40 jaar dienst in weer en wind dient er zich voor de immer nog volledig functionerende poldermolen een volgende restauratie aan.
Molen De Snip staat al sinds circa 1800 aan de Heidenskipterdyk. De molen behoorde vanouds bij de boerderij van Gaastra en bemaalde de landerijen behorende bij de boerderij. Nadat de molen in verval was geraakt werd de molen in 1975 gerestaureerd. De molen is thans eigendom van Molenstichting Súdwest-Fryslân. De Molenstichting Súdwest-Fryslân is ooit, in november 1973, opgericht als Workumer Molenstichting. De feitelijke reden van de oprichting van deze stichting is dat molen De Snip in slechte staat verkeerde en dat deze gerestaureerd moest worden. De voormalige eigenaar van molen De Snip, Arie Gaastra’ , heeft de stichting samen met burgemeester Pastoor van Workum, veehouder Eile Van der Gaast, loodgieter Visser en apotheker Beetstra opgericht. Door ieder 100 gulden te doneren werd de Workumer Molenstichting een feit. Het doel van de stichting is de instandhouding van de molens en het zoveel mogelijk in werkende staat te houden van de molens. Dit doel geldt voor de huidige Molenstichting Súdwest-Fryslân nog steeds, terwijl het doelgebied vergroot is tot de huidige gemeente Súdwest-Fryslân. De stichting beheert momenteel negen molens.
De molen wordt geregeld door molenaar Piet Meinderts uit Workum in werking gesteld. De Molenstichting heeft altijd goed op de molen gepast. Er werd veel onderhoud uitgevoerd. Zo werd 6 jaar geleden de houten vijzel vervangen. Eerder werd het gevlucht al opnieuw opgehekt en werden kammen van de kamwielen vervangen. Echter staat de stichting thans voor grotere investeringen om de molen in goede conditie te houden. Veertig jaar na de restauratie dienen de eerste restauratiewerkzaamheden zich weer aan. Zo zal de rieten kap moeten worden vervangen, divers timmerwerk aan de kap worden uitgevoerd, damwanden moeten worden vervangen, metsel- en voegwerk zal hersteld moeten worden en diverse kleinere werkzaamheden worden uitgevoerd. Het restauratieplan is door molenadviesbureau Van Reeuwijk bouwmeester opgesteld en onze vaste molenmaker Jurriëns Noord (voorheen Bouw’75) zal de restauratie uitvoeren.
Molenstichting Súdwest-Fryslân wil de molen in 2017 restaureren. Afgelopen jaar zijn er diverse fondsen aangeschreven en een groot gedeelte van het benodigde geld voor de restauratie is beschikbaar. Tevens is er geld beschikbaar van de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed, Provincie Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân. Echter de financiering van de restauratie is nog niet geheel rond.
Het bestuur van de Molenstichting Súdwest-Fryslân zou het oprecht waarderen, wanneer ook de Heidenskipster bevolking een bescheiden financiële bijdrage aan de restauratie zou bijdragen. U kunt uw donatie voor de restauratie van poldermolen De Snip overmaken op IBAN NL27RABO0132865319 ten name van Molenstichting Súdwest-Fryslân onder vermelding van bijdrage tbv restauratie poldermolen De Snip. Voor een jaarlijkse donatie aan de Molenstichting verwijzen we u graag naar de website van de Molenstichting.
Gaarne verwijzen we u naar onze actuele website www.molenstichtingswf.nl en of de facebookpagina van Molenstichting Súdwest-Fryslân.
Het bestuur van Molenstichting Súdwest-Fryslân.
De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door:
RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) Provincie Fryslan (onderhoudsregeling molens) Gemeente Súdwest-Fryslân Meindersma-Sybenga Stichting Bas Backer P.W. Janssanstichting Prins Bernhard Cultuurfonds Dinamofonds Eigen Bijdrage Molenstichting Súdwest-Fryslân Juckema-Sideriusfonds
<< Terug
|