Langs de Groningse molens
Vanuit Fryslân zetten Jaap Tiedema, Auke Sierdsma, Anne Schoustra, Rolf Dijkema en Frank van Onna koers naar het Groningse land. Reeds om 10:00 uur bezoeken wij de eerste molen in Zuidwolde. Bij aankomst maalt de poldermolen Het Witte Lam. Dit achtkant met een gevlucht van ruim dertien meter is voorzien van zelfzwichting. Deze vorm van wiekverbetering komt in Groningen veelvuldig voor en zullen wij vandaag met enige regelmaat aantreffen. Tevens zien we ook de remkleppen van het van Bussel systeem in werking.
Bij aankomst op de tweede molen heeft molenaar Harmannus Noot de koffie reeds klaar. Na deze te hebben gebruikt bekijken we de indrukwekkende Krimstermolen. Ook deze poldermolen is voorzien van zelfzwichting, echter ditmaal aangevuld door het Dekker systeem. De molen is gebouwd met twee houten vijzels van een verschillende capaciteit welke onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangedreven en, bij voldoende wind, zelfs gelijktijdig.
Harmannus vergezelt ons van de Krimstermolen naar de Langelandstermolen. Deze poldermolen is voorzien van een derde variant namelijk zelfzwichting met oud-Hollandse voorzomen. De weergoden zijn ons vandaag gunstig gezind en ook deze molen kunnen we malend aan het werk zien.
Vervolgens rijden we door naar Westerwijtwerd alwaar wij molenaar Arnold Wierenga aantreffen op de poldermolen De Palen. De molen is gedurende de industrialisatie uitgerust geweest met een elektromotor waarvan de sporen nog in de molen aanwezig zijn. Inmiddels is de molen weer terug gebracht in de originele staat en maalt prachtig. Ook deze molen is, evenals de voorgaande, voorzien van een voeghouten kruiwerk.
In Kantens ontmoeten we Gerard Werkman, molenaar op de indrukwekkende Grote Geert. Deze koren- en pelmolen is voorzien van twee pelstenen, voorloper en naloper, en 1 koppel maalstenen. In deze zeer ruim opgezette molen springen het rollen kruiwerk en de stalen bandvang met veerconstructie in het oog.
De laatste molen welke wij bezoeken is, Eva te Usquert, eveneens een koren- pelmolen. De molen biedt ruimte aan 2 pelstenen en twee koppel maalstenen. In de zeer grote kap zien we het derde type kruiwerk van de dag, het Engelse. Verder zijn in deze molen diverse authentieke werktuigen te bewonderen. Wanneer wij de molen verlaten is de duisternis ingetreden en is er aandacht voor de innerlijke mens. Onder het genot van een drankje en een hapje kijken we terug op een prachtige dag.
Een selectie van het fotomateriaal is beschikbaar via de beeldbank.
-----
<< Terug
|