Restauratie Nijlânnermole
In april wordt er een aanvang gemaakt met de uitvoering van diverse restauratie werkzaamheden op de Nijlânnermole. Molenmaker Jurriëns zal de werkzaamheden uitvoeren onder toezicht van van Reeuwijk bouwmeester.
De tand des tijds heeft zijn sporen nagelaten op de Nijlânnermole en maakt een restauratie noodzakelijk. De keerwanden, de betonnen vijzelbak, de onderbonkelaar en het bovenwiel zijn door het jarenlange gebruik zodanig aangetast dat zeer grondig onderhoud onvermijdelijk is. Naast deze ingrijpende werkzaamheden zijn er nog een aantal kleinere,maar zeker niet minder belangrijke, werkzaamheden welke tijdens deze periode van restauratie worden uitgevoerd.
De betonnen keerwanden worden door Jurriëns grondig aangepakt. Deze dreigde in de sloot te zakken wat resoluut ingrijpen noodzakelijk maakt. Na het uitvoeren van de waterbouwkundige werkzaamheden wordt een nieuwe fundering gemaakt. Na het gereed komen van deze fundering worden de bestaande keerwanden terug geplaatst om zodoende de oude uitstraling te behouden.Ook het gevlucht krijgt tijdens deze restauratie de aandacht. De roeden worden doorgehaald en ter plaatse van de askop behandeld. Verder worden de roeden, voorzoom, kluften, windborden en steekborden voorzien van een nieuwe verflaag.De molen wordt voorzien van een rondmaal circuit. Dit circuit maakt het mogelijk tijdens een droge periode maar met voldoende wind de mogelijkheden van de molen aan bezoekers te demonstreren.
In de molen wordt de onderbonkelaar gerestaureerd. Dit is dusdanig ingrijpend dat deze van de koningsspil wordt verwijderd. In de werkplaats van Jurriëns te Sneek zullen de werkzaamheden plaatsvinden. Vermolmde plekken in de plooien en velgen worden hersteld, door middel van inlijmen van nieuw hout. De versleten kammen worden vervangen door nieuwe azijnhouten kammen. Het hout voor de kammen ligt reeds bijna anderhalf jaar bij de molenmaker te drogen. Het ijzerwerk wordt hersteld door middel van oplassen, zodat de oorspronkelijke dikte weer aanwezig is. De gespleten kruisarmen worden samengedrukt en verlijmd. De gekozen wijze van restaureren zorgt ervoor dat de authentieke uitstraling zoveel als maar enigszins mogelijk behouden blijft en de onderbonkelaar weer jaren dienst kan doen.
Naast deze ingrijpende werkzaamheden zijn er ook minder ingrijpende maar niet minder belangrijke klussen zoals, het vervangen van kammen in het bovenwiel, de pal bedienbaar maken bij de staart en het vastzetten van hakkelbouten van het boventafelement. Eind september zullen de werkzaamheden worden afgerond en is de molen weer maalvaardig.
Foto’s van de werkzaamheden op de beeldbank.
De omvangrijke restauratie was niet mogelijk geweest zonder de financiële ondersteuning van:
RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
Provincie Fryslân (onderhoudsregeling molens)
Gemeente Súdwest-Fryslân (jaarlijkse bijdrage)
Stichting De Jonge Arnoldus
Wetterskip Fryslân
TBI fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds
Stichting Bouwcultuurfonds Friesland
Meindersma-Sybenga Stichting
Hendrik Muller Vaderlandsch fonds
<< Terug
|