Molendag in Zuid-Holland
jul-2015 Jaap Tiedema nam het initiatief voor een bezoek op 11-07-2015 aan de Flakkeese Molendag op Goeree Overflakkee. Henk Brandsma en Frank van Onna reisden met hem mee en Frank maakte het verslag en de foto’s, die te vinden zijn op de beeldbank.
Frank van Onna:
”Elke tweede zaterdag van juli organiseert de Molenstichting Goeree-Overflakkee de Flakkeese Molendag op het eiland. Van de 12 op het eiland aanwezige molens zijn er maar liefst 11 welke deelnemen aan dit evenement, keuze genoeg en reden voldoende om een bezoek te brengen aan de deelnemende molens.
Om even na tien uur arriveren wij in Achthuizen. Wij bezoeken daar de ronde stenen stellingmolen Windlust. De windsterkte is op dat moment zeer zwak en de molen gaat maar moeilijk rond. Later trekt de wind aan en verandert deze van richting. Met vereende krachten wordt er gekruid waarna er daadwerkelijk omwentelingen worden gemaakt. Voor het malen is deze molen uitgerust met twee koppel stenen. Opvallend detail is de aanwezigheid van een baard aan zowel de voor als achterzijde van de molen.
In Den Bommel staat De Bommelaer. Bij aankomst is de molenaar nog bezig met het vastzetten van kammen en zijn er nog geen zeilen voorgelegd. Nadat wij de ons aangeboden koffie hebben genuttigd, bekijken we de ronde stenen grondzeiler. De Bommelaer heeft 1 koppel maalstenen en in de kap een vangschijf.
Van Den Bommel gaat het verder naar Stad aan ’t Haringvliet alwaar wij de Korenaar bezoeken. Wederom is dit een ronde stenen grondzeiler. Deze molen was voorheen uitgerust met 1 koppel maalstenen en de molenaar zelf heeft dit uitgebreid tot twee, een knap stukje werk.
In Sommelsdijk bezoeken wij De Korenbloem, een ronde stenen korenmolen op stelling. In de molen treffen wij drie koppel maalstenen aan en de restanten van een pelsteen. In een aan de molen aangrenzende ruimte bevindt zich een Samofa 2 cilinder diesel welke bij afwezigheid van voldoende wind de diverse in de molen aanwezige werktuigen kan aandrijven. Door middel van dit hulpwerktuig krijgen we een goede indruk hoe deze molen functioneert wanneer deze operationeel is.
We verlaten Sommelsdijk en reizen door naar Stellendam. In Stellendam treffen wij wederom een ronde stenen korenmolen op stelling aan, molen Korenlust. In deze molen treffen we naast 1 koppel maalstenen en de restanten van het pelwerk een redelijk uniek luiwerk aan. Het luiwerk in deze bestaat uit kammen welke de staven van een horizontaal geplaatst rondsel aandrijven. Door de molenaar ter plaatse worden wij goed geïnformeerd over de historie van deze molen en de ambitieuze plannen welke hij heeft in de toekomst.
De voorlaatste molen welke wij bezoeken is molen Windvang in Goedereede. Alvorens de molen te bekijken worden wij door de ons ontvangende molenaar uitgenodigd tot het nuttigen van ijs of bier, geen lastige keuze voor een ieder aanwezig. De ingang tot de molen gaat via een opgang aan de zijkant, daar de molen vroeger bewoond werd. Op de steenzolder treffen we 1 koppel maalstenen aan waar zo af en toe mee wordt gemalen. Op de kapzolder treffen we een zeer korte gegoten bovenas aan, naar zeggen uit 1840! Een om meer dan 1 reden interessante molen.
De laatste molen welke wij bezoeken tijdens deze Flakkeese molendag is De Zwaan in Ouddorp. Deze met 3 koppel maalstenen uitgeruste molen was tot 1975 nog operationeel voor veevoederproductie. In tegenstelling tot de molens welke wij eerder bezochten is deze niet uitgerust met het oud-Hollands wieksysteem maar met fokwieken met remkleppen. Een prachtige molen met authentieke details.
Onze terug reis gaat via Rockanje en niet zonder reden. In Rockanje brengen wij een verrassingsbezoek aan Gert Veldkamp, voormalig molenaar van Ybema’s mole. Wij worden hartelijk ontvangen en onder het genot van koffie praten we elkaar bij. Nadat wij Gert zijn nieuwe onderkomen hebben bekeken nemen wij afscheid en aanvaarden de terugreis naar het noorden, terug kijkend op een prachtige dag.”
<< Terug
|