Met het Gild naar Gelderland
Een afvaardiging van Molenstichting SWF nam deel aan de jaarlijkse excursie van het Gild Fryske Mounders op de eerste zaterdag in april naar molens in Gelderland. Frank van Onna doet verslag.
Ga voor Frank’s foto’s naar de beeldbank.
”De eerste zaterdag van april staat garant voor een excursie van het GFM. De beide organisatoren, Jaap Tiedema en Ruurd Jacob Nauta, nemen ons ditmaal mee naar Gelderland. Wij bezoeken achtereenvolgens korenmolen Nooit Gedacht, koren- houtzaagmolen Agneta, korenmolen De Kempermolen, korenmolen Teunismolen en net buiten de landsgrenzen Turmwindmühle Werth.
Reeds om 7:00 uur sluit het gezelschap van de Molenstichting Súdwest-Fryslân zich aan bij de groep welke vanuit Goutum vertrekt. Via Heerenveen gaat het naar Hattum alwaar het reisgezelschap zich completeert.
Onze eerste bestemming staat in Warnsveld. Nadat wij ter plaatse de gereedstaande koffie met versnapering hebben genuttigd bezichtigen wij de korenmolen. De achtkant korenmolen op stelling is voorzien van een ten Have wieksysteem, een systeem wat wij vandaag meerdere malen zullen aantreffen.
Vanuit Warnsveld reizen we door naar Ruurlo. In Ruurlo bezoeken wij de als origineel gebouwde pel-, olie- en koren molen. Deze uit 1851 daterende molen welke heden ten dage dienst doet als zaag-, korenmolen is uitgerust met het ten Have wieksysteem op de binnenroede. Voor het zagen maakt men gebruik van 1 zaagraam dat zowel op windkracht als elektrisch kan worden bewogen. Nadat een ieder de molen en videopresentatie heeft bekeken en er een groepsfoto is gemaakt zetten we koers naar de derde molen te Breedenbroek.
De Kempermolen is een beltmolen uit 1882. Ook deze molen is voorzien van he ten Have wieksysteem dit in combinatie met een van Bussel neus op de binnenroede. De molen doet dienst als korenmolen en is hiervoor uitgerust met een koppel maalstenen met regelateur.
Een maal aangekomen in De Heurne bezoeken wij Teunismolen. Net als de voorgaande molens is ook deze molen uitgerust met het ten Have wieksysteem in combinatie met een van Bussel neus. Deze achtkant koren molen is uitgerust met een koppelmaalstenen.
De laatste molen welke wij bezoeken tijdens deze excursie staat in Werth. Deze uit 1498 daterende torenmolen met stelling is helaas niet meer maalvaardig. Neemt niet weg dat de molen uitgerust met borstroeden en een dubbel binnenkruiwerk een indrukwekkend geheel is. De ons ontvangende gids praat ons bij over de geschiedenis van deze molen en leidt ons vervolgens rond.
Vanuit Werth gaat het via Hattum en Heerenveen retour naar Goutum. In Goutum evalueren wij de dag onder het genot van een drankje en een hapje en stellen vervolgens vast dat deze zeer geslaagd was.”
<< Terug
|