Rijnlandse Molendag 2014
Zondag 26 oktober reizen Jaap Tiedema, Henk Brandsma, Johan de Jong en Frank van Onna af naar Zuid-Holland voor een bezoek aan enkele collega-molenaars tijdens de Rijnlandse molendag.
Het verslag van dat bezoek werd geschreven door Frank van Onna die ook de fotoreportage maakte die te vinden is op de beeldbank.
Op het moment van de Rijnlandse molendag beheert de molenstichting een totaal van 46 molens, waarvan een groot aantal open zijn tijdens deze molendag. Wij zullen ons deze dag beperken tot het bezoeken van een achttal molens, aan te vangen met de Rode Molen.
Bij aankomst op deze molen treffen we Jan Hofstra aan. Jan is tijdens deze molendag gelegenheidsmolenaar op de Rode Molen, een wipmolen uit het jaar 1632. Door de rietgedekte kap en de aanwezigheid van een vijzel onderscheidt de Rode molen zich van de overige wipmolens in de regio.
Van de Rode Molen gaan we door naar de Munnikkenmolen. Net als de Rode Molen is ook dit een wipmolen. Deze wipmolen met scheprad is onlangs geplaatst op zijn huidige locatie in het recreatie gebied ten oosten van Leiderdorp. Tijdens ons bezoek worden wij geïnformeerd over deze verhuizing van de molen door de molenaar Erik Koppers.
In het zelfde recreatie gebied bevindt zich op loopafstand de Meerburgermolen. Ook deze molen staat niet op zijn originele locatie. Tijdens ons bezoek maalt de met het Dekker systeem uitgeruste poldermolen. Op de kapzolder van deze molen met scheprad tref je immer nog de blokkelen aan.
Van de Meerburgermolen is het maar een klein stukje naar de Doesmolen te Hoogmade. Deze wipmolen bemaalt samen met de Kalkmolen de Doespolder, twee wipmolens welke trapsgewijs een polder bemalen, vrij uniek.
Lopend door de polder gaat het verder naar de Kalkmolen. Op deze wipmolen is Arie Driesprong de molenaar die ons uitgebreid verslag doet over de periode dat de kalkmolen werd naar plaatst naar zijn huidige locatie.
Van de Kalkmolen is het maar een klein stukje naar de Grosmolen, ook dit is een wipmolen. Deze molen met scheprad daterend uit het jaar 1640 is door het door de jaren heen gedaalde polderpijl alleen nog met wat inventiviteit maalvaardig te maken.
Van Hoogmade gaat het door de polder naar Rijpwetering en bezoeken wij vervolgens de Blauwe molen. Deze bewoonde achtkant poldermolen draait tijdens onze aankomst. Molenaar Alice de Wit ontvangt ons in de woonkamer van de molen alwaar wij gezamenlijk de koffie gebruiken. Daar de molen bewoond is, behoort het bekijken van de molen helaas niet tot de mogelijkheden.
Als afsluiter van deze Rijnlands molendag bezoeken wij de Moppemolen te Rijpwetering. Door molenaar Aad Toet worden wij uitgenodigd om bij hem op de molen koffie te komen drinken, wat wij uiteraard niet af slaan. Net als de Blauwe molen is ook dit een bewoonde achtkant polder molen waardoor de mogelijkheden tot bezichtigen beperkt zijn.
Terugkijkend op een prachtige dag waarbij we veel hebben gezien en genoten van gastvrijheid reizen we terug naar Friesland.
<< Terug
|