Naar de molens van Twente
Een achttal molenaars bedacht dat er meer moest zijn tussen Dinkel en Regge en reisde af naar het nabije Oosten. Mats Faber was een van de acht en doet verslag.
Ga naar de Beeldbank voor meer foto’s.
Reis naar het Twentse land
Op zaterdag 25 januari verzamelde een groep enthousiaste molenaars en leerling molenaars zich ’s morgens in alle vroegte bij de Rolpeal in Workum, voor een educatieve molentocht in Twente. Deze groep bestond uit Martin, Frank, Henk, Jan, Jaap, Sjoerd, nieuwe leerling Jort, en Mats.
De eerste molen die wij aandeden, was de Braakmolen in Goor. Deze molen, die stamt uit 1856, is incidenteel nog in gebruik voor het malen van graan en is in 1951 voorzien van het Ten Have-wieksysteem. Na het bekijken van deze sfeervolle en compleet ingerichte korenmolen, is er koffie, en dat is iets waar molenaars geen nee tegen zeggen.
Vervolgens zetten we koers richting Geesteren, alwaar we molen de Ster zullen bezoeken. We worden hartelijk ontvangen door molenaar Joop Overman, welke ons beneden in de molen van de nodige informatie over de molen voorziet, en vervolgens ons rustig de molen laat bekijken. De Ster is veelvuldig draaiend te zien na pensionering van de molenaar. In is, uitgezonderd het bovenwiel, het gehele “gaande werk” uit de molen verwijderd, om plaats te maken voor een grote ijzeren silo. In 1977 werd de molen verkocht aan de gemeente en sinds 1980 is de molen weer compleet en maalvaardig te bewonderen. Na het bezoeken van de Ster krijgen we ook hier van molenaar Overman koffie aangeboden in het oude motorhuis, wat omgebouwd is tot verblijf voor de molenaar, met zelfs een internetaansluiting!
Na Geesteren gaan we naar de standerdmolen van Usselo. Een beetje verlaat, want zo gaat het meestal met molenaarsreisjes, arriveren we op deze prachtige standerdmolen uit 1802 met maar liefst drie koppel stenen, hetgeen voor een standerdmolen niet veel voorkomend is. Deze molen is in 2011 behandeld tegen boktor op een ingrijpende manier: de gehele molen werd in zwart-geel doek gehesen, waardoor deze tent vol met gas kon worden gezet, om de houteters te doden.
De laatste molen, of molens, want de door wateraangedreven molen in Haaksbergen, is voorzien van drie waterraden. We bezoeken eerst de oliemolen, welke loos aan het draaien is. De molen is compleet ingericht met kantstenen, slagblok en vuister. Eenmaal per maand wordt dit voor belangstellenden gedemonstreerd.
Na de oliemolen bezoeken wij de korenmolen, welke 2 koppel stenen aandrijft. De enthousiaste molenaar vertelt ons alles over de opleiding tot “watermolenaar”, iets wat wij in Friesland niet kennen. Deze korenmolen beschikt ook over een derde koppel stenen, wat door een kleiner waterrad aangedreven wordt.
Na deze laatste molen, zetten wij koers richting Workum, om vervolgens bij de Chinees een gezellige afsluiting van een zeer geslaagde dag te hebben.
<< Terug
|